Albert Åberg i alle kanaler

Oppgaver og ressurser til kapittel 5

Albert Åberg: På heimveg

Da Albert Åberg ble presentert som helaftens animasjonsfilm av Torill Kove på kino i 2013, var publikum allerede godt kjent med den lille tenksomme gutten, faren hans og vennene. Siden 70-tallet har barn i Norden blitt kjent med Albert gjennom nærmere 30 bøker, tv-serie, dvd-er og en mengde spin-off produkter. En slik film som gjenskaper et velkjent litterært univers må treffe med passelige doser av gjenkjennelse og nyskaping. Det dreier seg om venner og lek (ikke tv og data), og om å mestre utfordringer som viser seg som ensomhet, sjalusi eller feighet. Samtidig skal filmen passe inn i kinoformatet. Ingeborg Mjør analyserer filmens ekspansjonsstrategier, som bl.a. dreier seg om å hente inn figurer fra andre deler av Albert Åberg-universet, og legge til nye episoder.

Studer traileren til filmen Hokus Pokus Albert Åberg, og legge særlig merke til hvilke rom og landskap filmens Albert beveger seg i. Sammenlign med en eller flere av bildebøkene om Albert Åberg, illustrert av Gunilla Bergstöm. Diskuter likheter og forskjeller, og reflekter over hva som er nytt i filmen. Kan det forklares ut fra filmmediet? Eller ut fra tiden som har gått fra de første bildebøkene ble publisert til filmen kom? Eller finner dere andre forklaringer?

Lag en oversikt over karakterene som opptrer i filmen Hokus Pokus Albert Åberg. Velg ut minst to, som dere også kan finne fram til i tidligere bøker og tv-serier. Diskuter hvordan de forholder seg til Albert Åberg i ulike medier og til ulike tider, og hvilken funksjon de har i fortellingen.

Albert Åberg: det første besøket i filmenAlbert Åberg formelen beskriver Ingeborg Mjør slik (med referanse til Kristin Hallberg 2008): «episodiske, kammerspelaktige forteljingar som alle startar med ‘Her er Albert Åberg’ og tar opp ulike kvardagsproblem».

 

Hvordan synes dere spillefilmen passer inn i denne formelen?

Kan dere definere en tilsvarende formel for et annet barnelitterært univers som finnes presentert i flere medier (f.eks. Teskjekjerringa, Donald Duck, Karsten og Petra, Knerten-fortellingene til Anne Cath. Vestly).

 

Lenker:

Bøker om Albert Åberg utgitt på norsk:

https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/search/search.action?query=Albert+%C3%85berg

Trailer til Albert Åberg som spill, lansert høsten 2014. http://www.youtube.com/watch?v=8FUjumPof_A Se også www.albertspill.no

Trailer til tv-serien om Albert Åberg, lansert jula 2012 og påsken 2013 av NRK og Maipo film.

http://www.youtube.com/watch?v=i1eSR2fuQ9E Hele serien kan ses på NRK super: http://tv.nrksuper.no/serie/albert-aaberg

Albert Åberg som dukketeater: Oslo Nye Teater

http://www.youtube.com/watch?v=LUMjiBnG77U

 Neste kapittel

Til forsiden

 

Del dette innlegget